Śledzie w musztardowym sosie

Kasia
Przekąski
14.01.2019 16:20
Śledzie w musztardowym sosie

Składniki: - 6 filetów śledziowych - składniki na marynatę do śledzi: - 1 szklanka wody - 1/4 szklanki octu jabłkowego ( 6 % ) - 1/4 szklanki cukru - 2 szczypty soli - 3 ziarna ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu - na sos: - 3 łyżki musztardy francuskiej ( z ziarnami gorczycy) - 2 łyżki musztardy miodowej - 2 łyżki majonezu - 5 łyżek gęstej śmietany lub naturalnego jogurtu - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka miodu - 1 duża biała cebula - 2 jabłka - pieprz Przygotowanie: śledzie moczymy w wodzie przez kilka godzin ,żeby nie były za słone(ok 3-4 godz). wstawiamy do lodówki na 24 godz. Cebulę kroimy w kostkę i sparzamy wrzątkiem, Mieszamy dokładnie wszystkie składniki na sos,dodajemy wystudzoną cebulkę ,śledzie i pokrojone w kostkę jabłka,mieszamy ,doprawiamy pieprzem (ewentualnie solą) i odstawiamy jeszcze na kilka godzin do lodówki ,żeby się przegryzły Smacznego!!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://swojskiejedzonko.blogspot.com/2019/01/sledzie-w-musztardowym-sosie.html