Przepis pochodzi z serwisu thekitchn.com Składniki: Polędwiczka wieprzowa około 0,5 kg 1-2 łyżki marynaty na którą składa się: ½ łyżeczki garam masala, ½ łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki curry, ¼ łyżeczki kminu, ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 2 łyżki oleju Przygotowanie: Łatwe Liczba porcji: 2 Polędwiczka jest mięsem chudym zatem bardzo łatwo wysuszyć ją podczas pieczenia – pieczona za długo w najlepszym razie będzie twarda, w najgorszym jak podeszwa. , wlej na nią 2 łyżki oleju, rozprowadź po dnie, a następnie połóż na niej polędwiczkę i ponownie wstaw do piekarnika. Dla pewności i żeby nie przesuszyć pieczeni, wyjmij ją po 10 minutach i sprawdź stopień wypieczenia termometrem (145 stopni) lub nakłuwając polędwiczkę w najgrubszym miejscu cienki szpikulcem. Pomysł przypomina trochę pieczenie pizzy – polędwiczka pieczona jest na dobrze i długo nagrzewanym w piecu naczyniu. Zawin pieczeń luźno w folię aluminiową i odstaw na 10 minut. Nam udało się trafić na super patent na zrobienie idealnej polędwiczki. Piecz 10 minut w temperaturze 230 stopni. Wyciągnij patelnię z polędwiczką, obróć na drugą stronę (podpieczoną stroną do góry) i wstaw do pieca. Przypieczona z zewnątrz, soczysta i różowa w środku- tak powinna wyglądać idealnie upieczona polędwiczka. Najlepiej w tej roli sprawdza się patelnia żeliwna lub żeliwne naczynie do zapiekania. My poszliśmy w kierunku smaków wschodnich, ale możecie przyprawić polędwiczkę każdym innym zestawem sproszkowanych przypraw. Zmniejsz temperaturę do 205 stopni i piecz przez 10-15 minut.