Składniki: Farsz: 200 g kaszy gryczanej 500 g sera białego półtłustego cebula 2 łyżki oleju sól, pieprz Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej (+ mąka do podsypywania stolnicy) 1 jajko 2 łyżki masła około 1,5 szklanki gorącej wody sól 2 łyżki oleju (do gotowania pierogów) Do podania: pęczek dymki 400 g śmietany 18% sól, pieprz Pierogi podajemy przesmażone na oleju z dodatkiem śmietany doprawionej solą i pieprzem oraz poszatkowaną dymką. Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy około 3 minut, po czym wyławiamy je łyżką cedzakową. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę i przesmażamy na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem oleju i soli. Robimy w niej wgłębienie, w które wlewamy rozpuszczone masło oraz wbijamy jajko.