Potrzebujemy: - 9 łyżek mąki żytniej typu 2000 - 6 łyżek mąki pszennej typu 450 - 3 łyżki mąki pytlowej (wszystkie łyżki z górką) - 1 łyżeczka soli - 1 łyżka miodu - 1 opakowanie suszonego zakwasu - 1 opakowanie suszonych drożdży - 6 łyżek siemienia lnianego - 300 ml letniej wody - 3 łyżki oleju - 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej My ze swojej maszyny jesteśmy bardzo zadowoleni, bo oprócz pieczenia chleba mogę zagnieść w niej ciasto na pierogi, zagnieść i zostawić do wyrośnięcia ciasto drożdżowe, a nawet zrobić dżem. Wszystkie składniki umieszczamy w maszynie chlebowej, nastawiamy na program do pieczenia 3 godziny 15 minut i to wszystko. Należy tylko zajrzeć czy ciasto ma odpowiednią gęstość i w razie potrzeby dodać wody lub mąki.