Składniki (na dwa małe słoiczki) 4 główki czosnku pół papryczki chilli 2 łyżki kulek pieprzu czarnego (może być także kolorowy) po jednej łyżeczce ziół suszonych: tymianek, bazylia, oregano sól skórka otarta z jednej cytryny oliwa z oliwek (dobrej jakości, z pierwszego tłoczenia) Pasteryzujemy na mokro przez około 10 minut lub na sucho w piekarniku (około 30 minut w 130 stopniach). Bardzo fajnym dodatkiem i przyprawą w kuchni jest czosnek marynowany w oliwie z dodatkiem ziół. Dzisiaj przepis na marynowany czosnek w dwóch wersjach: z chilli oraz z cytryną. Z pewnością wkrótce na blogu pojawią się przykładowe przepisy, w których wykorzystamy taki marynowany czosnek oraz aromatyczną oliwę. Zapasteryzowane słoiczki odwracamy zakrętką do dołu i pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie chowamy w ciemne miejsce na około 4 tygodnie, aby oliwa i czosnek “dojrzały. Gotowe! W tej wersji czosnek ma mniej intensywny smak i nie jest tak ostry, jak czosnek surowy. Nie musimy być w nich bardzo ciasno, ale warto wykorzystać jak najwięcej miejsca.