Kawowe wafle – wafle z masą kawową

Magdalena
Desery
30.12.2018 19:19
Kawowe wafle – wafle z masą kawową

Kawowe wafle – wafle z masą kawową Składniki: 75 g masła lub margaryny 1 łyżeczka świeżo zmielonej kawy – użyłam Bazzara Dolcevivace 1/4 szklanki cukru 1 łyżka mleka 1 pełna łyżka nutelli 5 łyżek mleka w proszku (pełnotłustego) 12 kwadratowych wafli lub 4 duże prostokątne Dodatkowo: biała czekolada czekoladowe chrupki (u mnie dziś deserowe, aby nie było za słodko) Przygotowanie: Masło i cukier przekładamy do rondelka, dodajemy łyżeczkę kawy, łyżkę mleka i rozpuszcza. Wafle odstawiamy w chłodne miejsce na około godzinę (nie wstawiam wafli do lodówki, bo nie chcę by zmiękły). Ściągamy rondelek z ognia i wsypujemy łyżka po łyżce mleko w proszku, energicznie mieszając ręczną trzepaczką (tak, aby nie powstały nam grudki). Kawowe wafle – wafle z masą kawową Prosty, pyszny deser dla wielbicieli kawowych słodkości. Smarujemy dolny wafel masą, nakładamy na niego kolejny lekko dociskając, znów smarujemy itd. Ostatniego czwartego wafla nie smarujemy. Po tym czasie kroimy je na mniejsze części (u mnie każda porcja na pół). W ten sposób postępujemy z każdą porcją (w sumie z trzema).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/kawowe-wafle-wafle-z-masa-kawowa/