czubata łyżka przyprawy gyros 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego pół główki średniej kapusty pekińskiej – ok. 200 g po poszatkowaniu 1 duży pomidor malinowy – ok. 150 g 1 czerwona papryka – ok. 200 g 1 kawałek pora – ok. 100 g (tylko biała i jasnozielona część) 3 średnie ogórki konserwowe – ok. 160 g 5 łyżek kukurydzy konserwowej (odsączonej z zalewy) 100 g chipsów karbowanych paprykowych mały pęczek szczypiorku Sałatka z chipsami – Składniki: Składniki na sałatkę z chipsami 1 podwójny filet z kurczaka – ok. 400 g 1 Nie jest to na pewno zdrowa fit sałatka, ale raz na ruski rok… np. na zbliżającego się Sylwestra, czy inną imprezę można się na nią pokusić :) Po tym czasie rozgrzać na patelni 3 łyżki oleju lub oliwy, podsmażyć kurczaka na średnim ogniu przez kilka minut, ale nie za długo, by mięso nie straciło za dużo soków i nie było twarde (pod koniec smażenia przykryć patelnię pokrywką, by mięso podusiło się przez minutę). Przepis na sałatkę z chipsami: Kurczaka pokroić w kostkę, dodać 1 czubatą łyżkę przyprawy gyros i odstawić na ok. 20-30 minut, by mięso nieco się zamarynowało. Składniki na sos do sałatki z chipsami: 3 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 3 czubate łyżki majonezu 2 duże ząbki czosnku 1 W dużej misce układać kolejno: połowę poszatkowanej kapusty pekińskiej, połowę sosu czosnkowo-ziołowego, na to podsmażonego kurczaka wymieszanego z porem. Sałatka z chipsami – oryginalnie wygląda i na pewno przypadnie do gustu wszystkim chipsożercom ;) Odstawić sałatkę na ok. 30-40 minut, by smaki nieco się przegryzły. Wrzucić na sitko i przelać wrzątkiem, by por nieco stracił na ostrości.