W tym miesiącu bohaterką jest Justi2401, autorka bloga Ruda w kuchni – to właśnie w Jej “kuchni znalazłam świetny przepis, który na stałe zagości również w mojej 🙂 po raz pierwszy upiekłam je same (przy okazji pieczenia zapiekanki), ale są fantastycznym sposobem na obiadowy dodatek, więc na pewno pojawią się u mnie też na przykład do pieczonych udek 🙂 mam również zamiar upiec na nich udka – jako danie “jednogarnkowe – myślę, że takie udka będą super aromatyczne!:) Przepis ze zdjęciem mojego testu zamieszczam za zgodą Autorki 🙂 za co Jej bardzo dziękuję 🙂 Składniki: 1,5 kg ziemniaków 8 małych cebul Marynata: 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1/2 łyżki papryki ostrej 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki papryki Po tym czasie pieczemy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej folią aluminiową przez około 80 minut w 200 stopniach (aż się ładnie zrumienią). Mężowi też bardzo posmakowały 🙂 i na pewno będę je piec często w jesienne, szare, leniwe wieczory, bo nawet same stanowią syty i smaczny posiłek. Na ten przepis trafiłam biorąc udział w zabawie “Bohater wyzwania na portalu