🙂 Składniki: 3-4 laski kiełbasy około 15 średnich ziemniaków 1 cebula 100 ml śmietany 30% 150 g sera żółtego 1 jajko 1 op. przyprawy do ziemniaków 2 łyżki ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki oleju do smażenia sól masło do natłuszczenia naczynia Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem, układamy warstwę z 1/3 ziemniaków, posypujemy 1/3 przyprawy do ziemniaków, 1 łyżką ziół prowansalskich i 1/2 łyżeczki papryki słodkiej. Często ją robię, bo bardzo lubimy takie proste smaki 🙂 Najlepiej smakuje na jesieni, czyli wtedy, kiedy są wykopki i mamy świeże jeszcze ziemniaki Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy na półmiękko w lekko osolonej wodzie. Kiełbasę obieramy, kroimy w plasterki i obsmażamy na oleju na rumiano. Na wierzch układamy ostatnią porcję ziemniaków i również posypujemy ziołami i przyprawą.