Placki ziemniaczane z cukinią

Magdalena
Obiad
29.12.2018 14:56
Placki ziemniaczane z cukinią

Składniki: 85 g cukinii* 540 g ziemniaków* 2 małe jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 mała cebula 1 ząbek czosnku szczypta suszonej bazylii świeżo mielony pieprz i sól do smaku do smażenia masło klarowane Sertop *waga po obraniu Przygotowanie: Obrane ziemniaki i cukinię kroimy na mniejsze części, a następnie przekładamy do misy blendera z nożami. Tak przygotowane placki ziemniaczane z cukinią podajemy same, jako dodatek do sosów mięsnych lub prostego sosu czosnkowego (jak ten ze zdjęcia) itp. Kiedy całość odcieknie ostrożnie zlewamy sok, ale tak by nie wylać osadzonej na dnie miski skrobi z ziemniaków. Przekładamy do niej masę, całość posypujemy mąką i dodajemy suszoną bazylię, świeżo mielony pieprz (u mnie około 3-4 przekręcenia młynka) i sól (podobna ilość). Placki ziemniaczane z cukinią Proste, pyszne placki idealne na obiad. Dodajemy obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę i obrany ząbek czosnku. Masła nie trzeba używać dużo, a co za tym idzie placki nie są zbyt tłuste. Na patelni rozpuszczamy masło i nakładamy łyżką masę tworząc placuszki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/placki-ziemniaczane-z-cukinia/