Domowa chałka

Anna
Ciasta
13.06.2017 12:07
Domowa chałka

Idealne śniadanie mniam <3Składniki: - 3 i ok.1/4 szklanki mąki pszennej, - 1 duże jajko, - ok. 3 duże łyżki cukru drobnego do wypieków, -,4 łyżki roztopionego masła, - szczypta soli, - 1 szklanka letniego mleka (nie gorącego, by nie sparzyć drożdży) - 10 g suchych drożdży/25 g świeżych. Ze świeżych drożdży robimy wpierw zaczyn (ciepłe mleko, mieszamy z drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki i czekamy na rośnięcie). Kruszonka: Wszystkie składniki ugniatamy aż utworzy się nam jednolita kula, następnie kruszymy ją w mniejszych i większych kawałkach na chałkę. Kruszonka: Wszystkie składniki ugniatamy aż utworzy się nam jednolita kula, następnie kruszymy ją w mniejszych i większych kawałkach na chałkę. Formujemy z niego kulę, a następnie wkładamy do miski oprószonej mąką, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym (do podwojenia objętości na ok. 1,5 godz.). Zapraszam na szybki przepis na pyszną chałkę. Kruszonka: - 150 g mąki pszennej, - 100 g masła, schłodzonego, - 50 g cukru pudru. Przykrywamy ją ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na podrośnięcie. Macie ochotę na domową chałkę, a do tego pyszny naturalny dżem truskawkowy (bez dodatków i utwardzaczy)? Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy ale już ręcznie, dzielimy na 4 równe części. Chałkę kładziemy na kwadratowej płaskiej blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Każdą z części rolujemy w wałeczki i pleciemy chałkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://anamarisworld.blogspot.com/2017/06/domowa-chaka.html