Pierniczki "last minute"

Kasia
Boże Narodzenie
21.12.2017 18:19
Pierniczki "last minute"

pierniki, przepisy na święta, miękkie pierniczki Boże Narodzenie, Świąteczne przepisy polska Ilość: ILOŚĆ Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj ze zdjęciem bez zdjęcia Miękkie pierniczki last minute Pierniczki, które nie muszą leżakować, ale lepiej je wystudzić przed jedzeniem ;) przygotowanie: 15 min pieczenie / smażenie / gotowanie: 30 min czas całkowity: 1h 30 min Składniki: Ciasto 125 g mąki graham 125 g mąki pszennej 1 łyżeczka kakao 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika 170 g cukru pudru brązowego (może być też cukier brązowy zmielony w młynku) 150 g płynnego miodu gryczanego 120 g roztopionego masła 2 jaja 2 łyżki mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej Po wyjęciu z piekarnika pierniczki wydają się zbyt miękkie, muszą trochę skrzepnąć w trakcie studzenia. Składniki dla 4 osób: 125 g mąki graham 125 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej 1 łyżeczka kakao 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika 170 g cukru pudru brązowego 150 g płynnego miodu 120 g roztopionego masła 2 jaja 2 łyżki mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej Mąki wymieszać razem z kakao i przyprawą do piernika. Nie jestem w stanie powiedzieć ile w tym roku upiekłam już pierniczków, ale okazuje się, że ciągle za mało... Czasu do Świąt też już mało, więc tym razem musiałam skorzystać z przepisu na szybkie pierniczki, które nie wymagają dojrzewania i są mięciutkie po upieczeniu. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki wydają się zbyt miękkie, muszą trochę skrzepnąć w trakcie studzenia. Można użyć od razu, ale gdy w mieszkaniu jest bardzo ciepło (lub gdy masa jest bardzo klejąca) Pierniczki nadają się do jedzenia i dekorowania od razu po wystudzeniu, jednak pełnię smaku zyskują po 2-3 dniach. Pierniczki nadają się do jedzenia i dekorowania od razu po wystudzeniu, jednak pełnię smaku zyskują po 2-3 dniach. Można użyć od razu, ale gdy w mieszkaniu jest bardzo ciepło (lub gdy masa jest bardzo klejąca) Przed włożeniem do piekarnika posmarować wodą za pomocą pędzelka (głęboko wierząc, że dzięki temu zabiegowi pierniczki będą jeszcze lepsze ;) ). Przed włożeniem do piekarnika posmarować wodą za pomocą pędzelka (głęboko wierząc, że dzięki temu zabiegowi pierniczki będą jeszcze lepsze ;) ). Chętnie zajrzę i zostawię ❤ (lub nieco więcej jeśli użyjecie jaśniejszego miodu)(może być też cukier brązowy zmielony w młynku)gryczanegoSmacznego! Dobrze też zachowują swój kształt,przez co świetnie nadają się do dekorowania (to moje plany na dzisiejszy wieczór :) ). A tak wyglądają po zarwanej nocce i mojej pierwszej dekoracji lukrem królewskim ;)A tutaj znajdziecie przepis na lukier do dekorowania pierników , którego używam

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.pelnytalerz.com/2014/12/miekkie-pierniczki-na-ostatnia-chwile.html