Składniki (na około 80 uszek): Ciasto: - 2 szklanki mąki (typ 450 lub 480) - Łyżka oleju - Pół szklanki gorącej wody (albo trochę więcej jeśli ciasto będzie suche – powinno być wilgotne) Jeszcze tylko słowo od Wujka Dobra Rada: ciasto jest miękkie i wilgotne, dlatego gotowe uszka odstawiajcie na dobrze podsypany mąką talerz lub tacę, żeby nie przykleiły się do powierzchni. Jeszcze nie tak dawno był obyczaj zachowywania ścisłego postu w Wigilię, posunięty tak daleko, że w ciągu dnia nie jadało się mleka, jajek i masła. Pierwsza prostsza, polega na tym, że zlepiamy rogi półksiężyca, zawijając je na palec wskazujący tak by utworzyły kółko, a całość przypomina nieco sygnet:) Ciasto na uszka bez jajek Reżim żywieniowy dotyczył również wigilijnych dań, w których nie było wszystkich wymienionych składników. Krok 4 Wyjmij ciasto na dobrze posypaną mąką stolnicę i kilkoma ruchami zagnieć, a następnie rozwałkuj na cienkie płaty. Ciasto na uszka i na pierogi nie zawierało jajek. Wyłóż ciasto na podsypaną mąką stolnicę i dosłownie chwilę – 2-3 minuty- wyrabiaj aż stanie się gładkie i sprężyste. Ciasto bez jajka, zarabiane na gorącej wodzie jest aksamitnie miękkie i rozpływa się w ustach. W dawnych, nie tak przecież odległych czasach, bo pamiętanych przez pokolenie naszych mam i babć, taka dieta obowiązywała przez 4 tygodnie Adwentu, czyli okresu poprzedzającego Boże Narodzenie. Ale, chociaż w przypadku pierogów jedno jajko jak najbardziej się przyda, dla nadania im lekkiej twardości, to w uszkach jest ono zbędne. Druga jest nieco trudniejsza: wsuwamy palec wskazujący między zlepiane rogi półksiężyca, zlepiamy je ze sobą, a następnie wywijamy na drugą stronę. Włóż z powrotem do misy, przykryj ściereczką i odstawiamy w cieplne miejsce na pół godziny. Czas zależy od grubości ciasta, ale ponieważ jest ono delikatne trzeba uważać, żeby nie przegotować uszek, bo zaczną się rozpadać. Wywinięte na drugą stronę, albo po prostu zawinięte – uszka Dolewaj stopniowo olej, jeszcze kilka ruchów łyżką i odstaw ciasto na chwilę do przestygnięcia. Jest jeszcze trzeci, robiony na bazie trójkąta, ale kto ma trójkątne uszy oprócz elfów (i Lulka)? Krok 5 Uszka gotuj w osolonej wodzie przez 3-4 minuty. Dodaj drobno posiekane grzyby, zamieszaj i duś na wolnym ogniu przez kilka minut.