SAŁATKI NA ŚWIĘTA – najlepsze przepisy na wigilijne sałatki
Sałatka śledziowa
SKŁADNIKI:
10-12 małych ziemniaków
6 ogórków konserwowych
1 kg śledzi w oleju
1 czerwona cebula
sól
pieprz
majonez
5 jajek
Ziemniaki, ugotowane jajka, ogórki i cebulę pokrój w niewielką kostkę. Śledzie natomiast w większe kawałki. Wymieszaj wszystko w misce, dopraw do smaku i dodaj majonez. Wszystko dokładnie mieszaj, aż składniki się połączą. Taka sałatka smakuje najlepiej kiedy postoi kilka godzin od przygotowania.
Sałatka fantazja - tort sałatkowy
SKŁADNIKI:
500 g gotowanej piersi kurczaka
1 puszka kukurydzy
150 g ugotowanej marchewki
5 jajek
1 cebula czerwona
200 g sera żółtego
1 pęczek koperku
opakowanie majonezu dekoracyjnego
papryka i ogórek do dekoracji
Zalewa do cebuli:
50 ml wody
3 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka cukru
PRZEPIS: https://blog.kobieceinspiracje.pl/117205,salatka-fantazja-tort-salatkowy.html
Tradycyjna sałatka jarzynowa
SKŁADNIKI:
2 marchewki
2 pietruszka
1 kawałek selera
3 ziemniaki
4 jajka na twardo
2 ogórki kiszone
1 średnia cebula
łyżka musztardy
4 łyżki majonezu
puszka groszku
puszka kukurydzy
sól
pieprz
Ziemianki, marchewkę, seler i pietruszkę możemy ugotować (do miękkości) razem w jednym garnku. Warto ugotować ziemniaki w mundurkach - są o niebo lepsze i łatwiej się je kroi. Jajka gotujemy osobno. kiedy wszystko mamy już ugotowane - składniki kroimy w małą kostkę. Mieszamy wszystkie składniki razem i doprawiamy do smaku.
Śledź pod pierzynką
SKŁADNIKI:
3 filety śledziowe
3 duże ziemniaki
3 duże marchewki
2 średnie buraki
kilka ogórków kiszonych
1 pora
1 duża cebula
3 jajka
1 mały słoik majonezu
musztarda
pieprz
sól
Składniki należy układać warstwami, a każdą warstwę należy doprawić solą:
Warstwa 1 - pokrojone śledzie posypane pieprzem i posmarowane musztardą
Warstwa 2 - cebulka posiekana w kostkę
Warstwa 3 - buraczki starte i posiekany ogórek posmarowane majonezem
Warstwa 4 - ziemniaki starte na tarce posmarowane majonezem
Warstwa 5 - posiekany por posmarowany majonezem
Warstwa 6 - posiekane jajka posmarowane majonezem na samej górze
Sałatka warstwowa na krakersach
SKŁADNIKI:
1 duże opakowanie krakersów
Warstwa I
10 dag sera żółtego
1 ogórek konserwowy
3 łyżki majonezu
pieprz
Warstwa II
1 cebula
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 łyżka majonezu
pieprz
Warstwa III
4 jajka ugotowane na twardo (oddzielamy białka od żółtek - używamy tylko białek)
sól
pieprz
1 łyżka majonezu
Warstwa IV
4 żółtka
szczypiorek
PRZEPIS: https://blog.kobieceinspiracje.pl/106130,salatka-warstwowa-na-krakersach.html