Risotto ze szparagami, jakiem w koszulce i chipsem z szynki parmeńskiej

Ewelina
09.06.2014 10:53
Risotto ze szparagami, jakiem w koszulce i chipsem z szynki parmeńskiej

Przepis

Składniki:

- 400 gram ryżu arborio

- około 500 ml bulionu warzywnego

- 1 szklanka białego wina wytrawnego

- 8 szt. szparagów

- 1 cebula

- 2 jajka

- 2 plastry szynki parmeńskiej

- 1 łyżka octu

- 2 łyżki masła

- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Obieramy i kroimy cebulę w kostkę.

Podsmażamy ją na maśle, aż będzie zeszklona.

Podgrzewamy bulion.

Na patelnię dorzucamy ryż i obsmażamy cały czas mieszając, aby cały pokrył się tłuszczem.

Następnie wlewamy szklankę wina i gotujemy, aż wino odparuje, mieszając risotto co jakiś czas.

Gdy wino odparuje, dolewamy do naszego risotto bulion. Nie wlewamy go całego na raz, tylko łyżkami wazowymi i gotujemy do momentu, aż płyn odparuje.

Risotto należy co chwila mieszać, żeby nie przywarło.

Risotto gotujemy około 20 minut, do momentu, gdy zużyjemy cały bulion.

W międzyczasie obieramy szparagi i odrywamy zdrewniałe końcówki, a na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła.

Ze szparagów odcinamy główki, a resztę szparaga dzielimy na 2 lub 3 kawałki.

Na rozgrzane masło wrzucamy szparagi, główki zostawiając na później, posypujemy delikatnie solą i smażymy około 5 minut.

Po 5 minutach dorzucamy główki szparagów i smażymy kolejne 5 minut.

Na kolejnej patelni należy usmażyć na małej ilości tłuszczu 2 plastry szynki parmeńskiej, tak żeby była chrupka.

W garnku zagotowujemy wodę z solą i łyżką octu.

Gdy risotto i szparagi będą gotowe, łączymy je razem na jednej patelni i mieszamy.

Teraz musimy przygotować jajko w koszulce.

Rozbijamy jajko delikatnie na talerzyk, tak aby żółtko pozostało w całości.

Gdy woda w garnku będzie wrzeć, mieszamy ją łyżką, aby powstał wirek.

Do środka wiru delikatnie wlewamy nasze jajko cały czas mieszając.

Przestajemy mieszać i gotujemy jajko 2-3 minut.

W tym czasie przekładamy risotto na talerze, dodajemy szynkę, a gdy jajko się ugotuje, na wierzch nakładamy jajko.

Solimy i pieprzymy do smaku.

Smacznego!