Jeśli szukasz też innych przepisów na śledzie, zapraszam także do moich: – śledzie w kiszonych cytrynach – zupa krem z ziemniaków ze śledziem – śledź w czosnku i majeranku – śledź w konfiturze z cebuli – tatar ze śledzia – śledź marynowany w occie – śledzie w wiśniówce – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – śledź w oleju – zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań ŚLEDZIE skandynawskie Przygotowanie: 30 minut + 3 dni w lodówce Składniki: – 8-10 filetów śledziowych solonych – 2 czerwone cebule – 2 marchewki – 100 ml oleju rzepakowego – 100 ml octu jabłkowego – 90 g cukru trzcinowego – 100 ml wody – 4 liście laurowe – 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu – 1 łyżka owoców jałowca – 2 łyżki musztardy ziarnistej francuskiej – kilka gałązek koperku Przygotowanie: - Jeśli śledzie są słone zalej je bardzo zimną woda i odstawcie na 1-2 h. Moższ zmienić wodę w trakcie. Tym razem jednak słodycz jest tylko w tle, a śledzie smakują wieloma pysznymi przyprawami, mniej typowymi jak patrzę na nasze polskie przepisy. Śledzie są pyszne przez cały rok, te idealnie smakują na ciepłej grzance z białego pieczywa lub jako dodatek do pieczonych ziemniaków. Śledzie przygotowywane na północy w Skandynawii czy Danii różnią się nieco od tych Polskich. - Śledzie pokrój na kawałki, włóż je do słoja przekładając warzywami i przyprawami z przestudzonej zalewy.