Grzyby nadadzą cały aromat potrawie :) Składniki: - 1 kg kwaśnej kapusty, - 50 g suszonych grzybów (borowiki lub podgrzybki), - 6 suszonych śliwek (bez pestek), - 3 suszone pomidory, - 3 łyżki masła, - kilka ziarenek ziela angielskiego, - kilka sztuk liści laurowych, - 1/2 łyżeczki soli (do smaku, gdyż kapusta może być słona), - 1 l wody, - ewentualnie 6 pieczarek. Zmniejszamy ogień, dusimy ok. 1-1.5 godz. pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Każdego dnia podgrzewamy, gotujemy ok. 1 godz. od czasu do czasu mieszając. Dodajemy połamane grzyby, śliwki, suszone pomidory, przyprawy, zalewamy 1 litrem gorącej wody. Następnie odkładamy bigos do wystudzenia, trzymamy potem w chłodnym miejscu - ja zazwyczaj trzymam na balkonie :)