PIĄTEK: BIGOS Z DORSZEM KAROLA OKRASY

Agnieszka
Zapiekanki
14.12.2018 8:41
PIĄTEK: BIGOS Z DORSZEM KAROLA OKRASY

Składniki: 500 g kapusty kiszonej 500 g dorsza (bez skóry) 1 mała cebula 2 łyżki suszonych żurawin 1 łyżeczka miodu 2 łyżki mąki 1 łyżka skórki z cytryny 3 łyżki oleju Wykładaj na patelnię i smaż na złoty kolor na dobrze rozgrzanym tłuszczu – po około 2 minuty z każdej strony. Ryba, konkretnie dorsz, choć może być każda morska ryba o zwartym mięsie, najpierw jest obsamżana na patelni, potem przykryta kołderką z kiszonej, podgotowanej kapusty trafia do piekarnika. Następnie wymieszaj z łyżeczką miodu (ilość według uznania – jeśli kapusta jest bardzo kwaśna to więcej), skórką z cytryny, 2 łyżkami suszonej żurawiny. Krok 2 Kapustę przelej zimną wodą jeśli jest bardzo kwaśna, odciśnij z wody, posiekaj na mniejsze kawałki. Jest przy tym bardzo lekkie, gdyż nie zawiera tłuszczu, nie licząc minimalnej ilości oleju, a to właśnie tłuste dodatki sprawiają, że kapusta uchodzi za danie ciężkostrawne. Łatwe Liczba porcji: 2 duże W niemieckiej kuchni występuje ciekawe danie rybne o nazwie Pfannfisch: ryba zapiekana z ziemniakami i siekaną kapustą włoską. Danie warte spróbowania i zapamiętania, gdyż jest to świetny sposób na niebanalnie przygotowaną rybę. Krok 3 Dorsza osusz ręcznikiem papierowym, pokrój na mniejsze kawałki – 3-4 cm. Danie nie wymaga specjalnego przyprawiania, choć ważnym dodatkiem jest suszona żurawina i odrobina miodu, które kwaśnej kapuście dodają delikatnej słodyczy. Dorsz zapieczony w kapuście jest potrawą lekką, zdrową o delikatnym kwaśno-słodkim smaku. Być może była to inspiracja dla Karola Okrasy, żeby zapiec rybę, ale w kiszonej kapuście, bez ziemniaków. Dodaj do cebuli, zamieszaj, przykryj i duś na wolnym ogniu 10 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/piatek-zapiekanka-z-dorsza-i-kapusty-karola-okrasy/