Jak upiec keks z bakaliami – przepis: Składniki: 250g mąki pszennej, 150g cukru, 5 jajek (oddzielnie białka od żółtek), 250g masła (miękkiego), płaska łyżeczka sody oczyszczonej + 1 łyżka mleka, ok 300 g bakalii + 1 łyżka mąki, kilka kropelek aromatu rumowego (opcjonalnie) Ale prawda jest taka, że keks pęknięty, czy nie i tak będzie pyszny 🙂 Mrożenie Tak przygotowany keks możesz zamrozić, na święta będzie jak znalazł. Zdobienie Gotowy keks można polukrować lub posypać cukrem pudrem – jednak radzę uważać, bo ciasto samo w sobie jest już słodkie 🙂 A najszybszym rozwiązaniem jest kilka minut w mikrofalówce 🙂 Pobierz też Bezpłatny E-book z 12-ma przepisami na słodkie święta Przygotowanie: Mąkę przesiej, oddziel białka od żółtek, biała ubij na sztywno, a bakalie wymieszaj z 1 łyżką mąki i odstaw na bok. Klasyczny keks – rady: Bakalie Jeśli sama komponujesz bakalie do keksu, to radzę je zalać wrzątkiem, odstawić na godzinę i po tym czasie je posiekać. Innym rozwiązaniem jest pozostawienie ciasta na blacie w kuchni, w ciągu godziny powinno odtajać. Na koniec dodaj do ciasta bakalie, aromat rumowy i sodę rozpuszczoną w mleku – całość zmiksuj. Pod godzinie wyjmij z zamrażalnika keks, zawiń go szczelnie w folię aluminiową, a następnie w reklamówkę. Jedynym rozwiązaniem w takiej sytuacji jest obserwowanie ciasta, jeśli pojawią się drobne pęknięcia podczas pieczenia, to można delikatnie zmniejszyć temperaturę. Ciasto przełóż do dużej keksówki (wym: 35×10 cm)wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około godzinę w 180ºC, grzałka góra-dół. Możesz je poporcjować, lub włożyć do zamrażalki na deskę w całości. Pamiętaj, aby opisać co zamrażasz – nazwa dania/ciasta, waga i data pakowania mogą okazać się bardzo pomocne 🙂 Rozmrażanie Zmniejsz moc miksera na minimum i stopniowo dodawaj do masy mąkę – nie zapominając o miksowaniu.