Świąteczna piernikowa krajanka (z masłem orzechowym)

Magdalena
Boże Narodzenie
13.12.2018 7:35
Świąteczna piernikowa krajanka (z masłem orzechowym)

Składniki: 1 szklanka gładkiego masła orzechowego (u mnie domowe z tego przepisu) 1 pełna łyżka przyprawy do piernika 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka (z górką) pokruszonych kakaowych herbatników 100 g masła około 3 łyżki suszonej żurawiny* *można użyć innych bakalii, ale żurawina najlepiej równoważy smak, jest lekko kwaśna Dodatkowo: 100 ml śmietanki 30% 120 g mlecznej czekolady 4 pierniczki w lukrze *Polewa będzie miękka i taka ma być Będziecie potrzebować również: 1 jednorazową foremkę z papierem do pieczenia Stella lub opcjonalnie keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia Przygotowanie: Do miski wsypujemy pokruszone herbatniki – można to zrobić w rękach lub przesypać całość do woreczka i np. użyć wałka do ich pokruszenia. W rondelku z grubszym dnem rozpuszczamy masło z cukrem (na małym ogniu), pod koniec dodajemy masło orzechowe i łyżkę przyprawy do piernika. Przed podaniem wyciągamy z formy (starczy przekroić boki jednorazowej foremki lub w przypadku zwykłej formy wyciągnąć całą krajankę wraz z papierem do pieczenia). Krajankę tą robiłam już w wielu różnych wersjach, ale ta jest jedną z moich ulubionych. Warto czasem dodać do menu coś co nie wymaga piekarnika 😉 Spróbujcie, polecam 🙂 Świąteczna piernikowa krajanka (z masłem orzechowym) Do ciepłej dodajemy posiekaną mleczną czekoladę (u mnie pastylki belgijskiej czekolady), mieszamy aż czekolada się rozpuści i ładnie połączy ze śmietanką. Pod koniec dorzucamy suszoną żurawinę, mieszamy jeszcze z dwa razy. Jest nie tylko pyszna, ale też bardzo ładnie prezentuje się na stole. Wyciągamy formę z lodówki i oblewamy naszą polewą.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/swiateczna-piernikowa-krajanka-z-maslem-orzechowym/