Pierniczki marchewkowe – przepis krok po kroku Aby przygotować pierniczki marchewkowe będziecie potrzebować: ok. 30 dag marchewki (po ugotowaniu i obraniu, powinno zostać 20 dag) 180 g mąki ryżowej 60 g mąki kukurydzianej 60 g skrobi ziemniaczanej 40 g cukru 120 g miodu 1 jajka 2 łyżek śmietany 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 płaskiej łyżeczki przyprawy do piernika (ja korzystam z mieszanki własnej roboty, ale możecie równie dobrze użyć gotowej) foremek do wykrawania pierniczków papieru do pieczenia Moja wersja jest bezglutenowa, ale śmiało możecie zamienić wszystkie podane w przepisie mąki na 30 dag mąki pszennej 😉 Pierniczki marchewkowe – wykonanie krok po kroku: 1. Marchewkę myjemy i gotujemy al’dente w nieosolonej wodzie, tak, aby była lekko miękka, ale nie rozgotowana i rozpadająca się. W tym roku postanowiłam nieco poeksperymentować i oprócz tradycyjnych pierniczków, (na które przepis znajdziecie TUTAJ) upiec również takie z dodatkiem marchewki 😉 Oczywiście, nie jest to typowe ciasto marchewkowe, a zmodyfikowana receptura na tradycyjne pierniczki. 🙂 Oczywiście możecie je dodatkowo udekorować, przyozdobić i sprawić, aby nabrały bardziej świątecznego charakteru 😉 Gotowe pierniczki warto przechowywać w metalowej puszce, szklanym słoju lub w pudełku. Dzięki marchewce, pierniczki są miększe od tych tradycyjnych, więc nie muszą długo leżeć, żeby zmięknąć 😉 Z podanych proporcji, wyszło mi prawie 3 pełne blachy pierniczków, czyli około 68 sztuk. Polecam również inne moje przepisy na świąteczne wypieki: Szybkie i proste pierniczki bezglutenowe Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe Wykrojone pierniczki marchewkowe, delikatnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 13-15 minut. 12. Przygotowania do świąt trwają w najlepsze, a choć za oknem śniegu jak na lekarstwo, to w powietrzu wyraźnie czuć już świąteczny klimat. Po tym czasie wyciągamy pierniczki z piekarnika, wykładamy je na talerz i odstawiamy do wystygnięcia. 3. Miód, cukier oraz przyprawy rozpuszczamy w garnku, podgrzewając je na małym ogniu i cały czas mieszając. Jak Wam się podoba taki pomysł na świąteczne pierniczki marchewkowe? 9. Blat posypujemy mąką ryżową, odkrawamy porcję ciasta i wałkujemy je na grubość około 0,5 cm. 10.