Oczywiście proporcje można dostosowywać do własnych potrzeb, ponieważ z podanych przeze mnie, wychodzi dosyć sporo budyniu 😉 Domowy budyń bez glutenu i laktozy – przepis krok po kroku Do przygotowania budyniu będziecie potrzebować: - 1 l mleka ryżowego lub innego mleka bez laktozy - 2-3 żółtka jajek - 90 g mąki ziemniaczanej - 30 g mąki ryżowej - 4 łyżki cukru trzcinowego, zwykłego lub ksylitolu - 1 łyżkę cukru waniliowego (jeśli nie macie prawdziwego cukru waniliowego, możecie dodać wanilinowy, ale w mniejszej ilości) Domowy budyń bez glutenu i laktozy – przepis krok po kroku Szaruga za oknem nie nastraja pozytywnie, trzeba więc wziąć sprawy w swoje ręce i zadbać o drobne przyjemności, które poprawią nam nastrój. 3. Do odlanej wcześniej części mleka dodajemy żółtka oraz mąki i dokładnie mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. 4. Kiedy mleko z cukrem się zagotuje, zmniejszamy nieco ogień i powoli wlewamy mieszankę z żółtkami i mąkami, cały czas mieszając. Można również zrobić wersję owocową, dodając po prostu owoce lub zagęszczony sok. Mnie mój budyń bez glutenu i laktozy najlepiej smakuje z domowym sokiem malinowym 😉 Smacznego! Dlatego dzisiaj mam dla Was prosty przepis na domowy budyń bez glutenu i laktozy, który idealnie się sprawdzi jako małe słodkie co nieco. Domowy budyń bez glutenu i laktozy – wykonanie krok po kroku: Uważajmy przy tym, by budyń bez glutenu i laktozy nie przywarł do spodu naczynia. W dodatku idealnie sprawdzi się nie tylko jako budyniowa przekąska, ale również jako baza pod masy do ciast. Oczywiście w trakcie gotowania możemy do niego dodać kakao lub karob, aby otrzymać budyń kakaowy lub czekoladowy.