Składniki: mały seler por pietruszka dwie małe marchewki paczka mrożonego zielonego groszku duża cebula kilka łyżek oleju 100 ml śmietanki 12% przyprawa typu jarzynka do smaku liść laurowy -2-3 szt pieprz mielony – szczypta groszek ptysiowy, lub grzanki Wykonanie: selera, pora, marchew i pietruszkę obieramy, myjemy i gotujemy w niewielkiej ilości wody (tak by lekko przykryła warzywa) z liściem, laurowym, łyżką jarzynki i pieprzem cebulę obieramy, kroimy w kostkę szklimy na oleju gdy warzywa będą półmiękkie, wyławiamy liście laurowy, dodajemy cebulę wraz z olejem, oraz paczkę zamrożonego, zielonego groszku, możemy dolać trochę wody, jeśli po wsypaniu groszku nie będzie zakrywała produktów w garnku gotujemy wszystko razem do uzyskania miękkości groszku i włoszczyzny doprawiamy do smaku – jeśli trzeba zestawiamy z ognia i blendujemy rozrabiamy śmietanę z niewielką ilością zupy, w kubku, intensywnie mieszając, by się nie zważyła. W wielu domach w piątki nie jada się mięsa, szczególnie w okresie adwentu i postu. A że adwent się właśnie zaczął, proponuję Wam zupę krem z zielonego groszku na wywarze warzywnym.