Rolada świąteczna

Aleksandra
Ciasta
29.11.2017 8:28
Rolada świąteczna

Biszkopt: 4 duże jajka 100 g mąki pszennej 4 płaskie łyżki kakao 140 g cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika 50 g czekolady gorzkiej, startej Krem orzechowy: 200 g orzechów włoskich 200 ml mleka 120 g cukru pudru 200 g masła, w temperaturze pokojowej 1,5 łyżki likieru kawowego (lub łyżka świeżo zaparzonej i osłodzonej kawy wymieszanej z łyżką wódki ) Polewa czekoladowa: 75 czekolady gorzkiej lub deserowej ( lub pół na pół ) 75 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% Ponadto: 4 - 5 łyżek powideł śliwkowych do nasączenia - 3 łyżki likieru kawowego + 3 łyżki wody ( można zastąpić świeżo zaparzoną i osłodzoną kawą wymieszaną z wódką, lub tylko kawą ) Upieczone ciasto położyć na ściereczce w taki sposób, aby papier do pieczenia był na górze. Polecam na stół świąteczny, ale oczywiście nie tylko - rolada będzie smakować równie dobrze o każdej innej porze roku i z każdej innej okazji... Rolada, która zawiera w sobie składniki mocno kojarzące się z Bożym Narodzeniem, dlatego ośmieliłam się nazwać ją świąteczną :). Równomiernie rozsypać na niej cukier waniliowy lub drobny cukier kryształ. Pracując szybko zwinąć jeszcze gorące ciasto w roladę razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku. Dodawać po kolei żółtka, miksując na niskich obrotach miksera, do połączenia. Krem orzechowy : Orzechy zemleć w blenderze lub malakserze. Dodać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką, do połączenia. Na blachę wyłożyć ciasto biszkoptowe, wyrównać. Podczas gdy rolada się piecze, na blacie rozłożyć czystą ściereczkę. Na to wyłożyć krem orzechowy, wyrównać. Zwinąć z powrotem w roladę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wstawić do lodówki do schłodzenia, na około 1 godzinę. Roladę wstawić na kilka godzin do lodówki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2016/12/rolada-swiateczna_15.html