Ciasto Cappucino

Patrycja
Ciasta
06.12.2018 14:55
Ciasto Cappucino

Zapraszam na mój przepis 😊 Składniki: biszkopt: jajka 5 szt, cukier 1 szklanka, mąka pszenna 1 szklanka, mąka ziemniaczana 0,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, sól szczypta, ciasto orzechowe: białka 5 szt, orzechy włoskie zmielone lub bardzo drobno pokrojone 250 g, cukier 1 szklanka, mąka pszenna 1 łyżka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, masa: mleko 700 ml, budyń waniliowy 1 szt, mąka pszenna 1 łyżka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, cukier 0,5 szklanki, masło 200 g, cappuccino 6 łyżeczek, dodatkowo: Pianę wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy w 170 st.C przez 30-40 min. aż piana będzie rumiana i wypieczona. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w 170 st. C przez 30 min. do suchego patyczka. Następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy aż cukier się rozpuści a piana będzie błyszcząca. W osobnej misce przesiewamy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia. Biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, następnie wyciągamy z blaszki i przekrawamy na pół. Nakładamy połowę masy, następnie ciasto orzechowe, drugą połowę masy, kolejny biszkopt, który również polewamy kawą. Ciasto orzechowe: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pozostałe mleko stawiamy na palnik i dodajemy cukier. Jeśli tak to na pewno to ciasto wpasuje się w Wasze gusta. Na koniec powoli wlewamy cappuccino i miksujemy do połączenia. Gdy mleko zacznie wrzeć powoli wlewamy rozpuszczony proszek i intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki i zagotowujemy. Pozostałe Cappuccino zalewamy szklanką wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Pierwszą część biszkopta nasączamy połową kawy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2018/10/ciasto-cappuccino-z-orzechami.html