Rolada buraczkowa ze śledziem Składniki: 450 g purée z buraków (u mnie firmy Hortex) *** 1 łyżka świeżego tartego chrzanu 3 jajka 2 łyżki mąki pieprz sól Farsz: 150 g serka śmietankowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka świeżego tartego chrzanu (można zastąpić ze słoiczka) 1 opakowanie śledzi a’la Matias (250 g) 2 średnie ogórki kiszone Użyłam standardowej blachy z piekarnika (u mnie ma ona 40 cm x 38 cm). Ostatnio mam bzika na punkcie rolad 😀 A rolada buraczkowa ze śledziem oprócz tego, że jest przepyszna to będzie oryginalną przystawką na wielkanocnym stole. Owijamy ją w folię lub papier do pieczenia i odstawiamy w zimne miejsce na co najmniej godzinę. Na serek układamy pokrojone na paski śledzie (w kilku rzędach). Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku w 170°C (z termoobiegiem około 160°) przez około 20-25 minut. Należy je ugotować/upiec i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki lub zmiksować na gładko. Po upieczeniu wykładamy ją na wilgotną ścierkę, ściągamy papier do pieczenia i przykrywamy drugą wilgotną ściereczką. Na śledziach układamy pokrojone na ćwiartki ogórki. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, równomiernie ją rozprowadzając. Te trzy kolory będą prezentowały się fenomenalnie na Waszych stołach. Purée buraczane wrzucamy na patelnię (nie musimy go rozmrażać).