Świąteczna wolno pieczona kaczka z czerwoną kapustą i żurawiną

Kasia
Obiad
04.12.2018 8:55
Świąteczna wolno pieczona kaczka z czerwoną kapustą i żurawiną

Wolno pieczona kaczka z czerwoną kapustą i żurawiną Wolno pieczona kaczka z czerwoną kapustą i żurawiną – składniki: 1 kaczka 2,5 kg sól, pieprz, 1 główka niedużej czerwonej kapusty 3 łyżki suszonej żurawiny 200 ml wina czerwonego wytrawnego typu wermut 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 2 czerwone cebule łyżeczka octu jabłkowego oliwa do podsmażenia Wolno pieczona kaczka z czerwoną kapustą i żurawiną – wykonanie: Kaczkę oczyścić z wszelkich nieczystości, resztek piór. Dlatego wolno pieczona kaczka poleca się na święta, gdyż z dodatkiem czerwonej kapusty oraz żurawiny pasuje idealnie nie tylko na niedzielny obiad, ale właśnie na Boże Narodzenie. Takie, jakie zajada się w najlepszych restauracjach, gdzie płaci się nie tylko za składniki, ale także za jakość i czas wykonania. Ta wolno pieczona kaczka to przepis, który pozytywnie zawsze zaskakuje moich gości, bo oprócz tego, że po prostu smakuje rewelacyjnie, to także wygląda niezwykle elegancko. Kapusta z żurawiną, którą uzupełniłam dżemem z czarnej porzeczki to także oprócz delikatnego mięsa prawdziwy rarytas. A jeżeli nie i chcielibyście skorzystać, to przypominam, że kończąc zakupy na chasseur.pl z hasłem “katarzynarze otrzymacie 20% rabatu. Pewnie część z Was już widziała ją wcześniej, bo wspominałam o niej przy okazji wpisu na grillowane panini. Po dwóch godzinach pieczenia odkryć kaczkę, odjąć tłuszcz, który wytopił się z mięsa, a włożyć kapustę. Ułożyć w naczyniu żeliwnym, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika na 2 godziny w 150 stopni. Kaczka potrzebuje czasu – a mięciutkie, rozpadające się pod naporem widelca mięso jest zawsze najsmaczniejsze. To garnek owalny żeliwny od Chasseur, marki, której od jakiegoś czasu jestem wierna i na którą mam dla Was jeszcze do końca roku specjalną zniżkę. Po tym czasie wolno pieczona kaczka jest niezwykle delikatna, mięciutka, a kapusta pełna smakiem. Chciałabym też zwrócić uwagę na naczynie, w którym kaczkę upiekłam. W tym czasie podszykować kapustę i cebulę na drobne piórka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://katarzynarzepecka.pl/2018/12/wolno-pieczona-kaczka.html