Składniki na masę serową: 750g twarogu tłustego lub półtłustego z wiaderka 200ml słodzonego mleka skondensowanego 150g kwaśnej śmietany 18% 400g purée mango z puszki 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 5 łyżek cukru pudru Polewa śmietankowa: 300g kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki cukru pudru 100ml słodzonego mleka skondensowanego 1.5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w około 60ml wody (1/4 szklanki wody) 50-70g purée z mango z puszki 🙂 Następnie delikatnie wylewamy purée z mango łyżeczką lub kubeczkiem z dziubkiem na sernik w taki sposób, by utworzyły się kropki. Następnie delikatnie wylewamy purée z mango łyżeczką lub kubeczkiem z dziubkiem na sernik w taki sposób, by utworzyły się okrągłe kropki. Składniki na spód: 100g mąki pszennej 60g zimnego masła 60g cukru pudru 15g kakao szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki zimnej wody Masę serową przelewamy na ostudzony kakaowy spód i pieczemy w kąpieli wodnej w temperaturze 160ºC przez około 70-90 minut. Patyczek do szaszłyków delikatnie umieszczamy w polewie i przeciągamy przez wszystkie kropki w dowolny sposób tak, by powstały ciekawe wzorki. Patyczek do szaszłyków delikatnie umieszczamy w polewie i przeciągamy przez wszystkie kropki w dowolny sposób tak, by powstały ciekawe wzorki. Małą blaszkę lub naczynie żaroodporne napełnione gorącą wodą ustawiamy w piekarniku tak, by zmieściła się foremka z ciastem. Jest to sernik o dosyć niespotykanym smaku ze względu na bardzo dużą ilość purée z mango.