Polecam, ten deser na pewno zrobi wizualne i smakowe wrażenie na gościach! (składniki na tortownicę o średnicy 20cm) - 100 ml oleju - 2 jajka - 220 ml maślanki - 200 g cukru pudru - 300 g mąki pszennej - 10 g mąki ziemniaczanej - 5 g gorzkiego kakao - 2 łyżeczki octu - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka barwnika w proszku - 70 ml wrzątku Wszystkie składniki, poza wodą, umieszczamy w misie i miksujemy tylko do połączenia się składników. Krem twarożkowy + ganache + dodatki - 250 g serka Mój Ulubiony - 250 ml śmietanki 30% - 2-3 łyżki cukru pudru (w zależności jak słodkie desery lubicie) - ganache: 100g gorzkiej czekolady + 50 ml mleka + 40 g masła (rozpuścić w kąpieli wodnej) - ok. 1/2 szklanki konfitury z dzikiej róży - dekoracja: słonecznik w czekoladzie Wszystkie na raz umieszczamy w misie i miksujemy na gładki, puszysty krem. Święta Bożego Narodzenia już czają się za rogiem, więc myślę, że to odpowiednia pora na ten wypiek:) Red velvet cake stanowi doskonałą bazę do wszelkiego rodzaju tortów. Pieczenie Temperatura: 180ºC Czas: ok. 1h i 10 min. (do suchego patyczka) Temperatura: 180ºC Czas: ok. 1h i 10 min. (do suchego patyczka Na końcu wlewamy wodę i ponownie miksujemy tylko do połączenia się składników. Następnie wyjmujemy, dostudzamy na kratce i przekrawamy na blaty.