Pieczone bakłażany z bulgurem Przepis na zapiekankę z kaszy bulgur pochodzi z serwisu cooking.nytimes.com Składniki: 400-500 g jarmużu 1 szklanka bulguru 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju roślinnego Garść posiekanego szczypiorku 2 jajka ½ szklanki tartego parmezanu 1 szklanka gęstego jogurtu Spróbujcie innych naszych przepisów z bulgurem: Pieczona cieciorka i brukselka z kaszą bulgur Pudding z mango i bulguru Zapiekanka z kaszy bulgur jest przykryta sernikową kołderką z jogurtu, jajek i parmezanu. Łatwe Liczba porcji: 3-4 Zapiekanka z kaszy bulgur z 3 składników Kaszę zalewamy w proporcjach 2:1, czyli szklanka wody na pół szklanki bulguru, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu 12 minut. Bulgur Czyngis Chana Zanim zaczniecie robić zapiekankę z kaszy bulgur, jeszcze kilka słów o samym bulgurze. W naszej zapiekance słodki, miękki bulgur został wymieszany z lekko twardawym jarmużem i zatopiony w kwaskowym, zawiesisty sosie pomidorowym. Zapiekanka kaszy bulgur to proste danie o zaskakująco złożonym smaku, choć składa się raptem z trzech składników. Gorąco polecamy Wam zapiekankę z kaszy bulgur, bo idelanie sprawdza się w chłodniejsze dni. Powstaje z ziaren pszenicy durum, które najpierw są podgotowywane, później suszone, a na koniec mielone na mniejsze kawałki. U nas w domu, kiedy na szybko potrzebujemy jakiś dodatek do pulpetów, sosu, czy kotletów, najczęściej sięgamy po bulgur. Rozgrzej w szerokim rondlu łyżkę oleju, wsyp na niego posiekane 2 ząbki czosnku, następnie dodaj do niego podgotowany jarmuż. Bardzo prosta do zrobienia jest też zapiekanka z kaszy bulgur, którą dziasiaj proponujemy. Do wody po jarmużu wsyp do wrzątku bulgur, zamieszaj, gotuj na wolnym ogniu 12 minut. Jedli go Izraelici, o czym wspomina Biblia, przyrządzali starożytni Egipcjanie, Chińczycy w czasach cesarza Sheng Nunga (2800 lat przed Chrystusem), stanowił jedno z głównych źródeł pożywienia armi Czyngis Chana, który zawojował pół świata (spalił przy okazji Sandomierz). Dzisiaj, począwszy od Turcji, przez Bałkany, po Europę Zachodnią i Stany, gdzie stał się popularny w XX wieku, znany jest pod nazwą bulgur. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy na 2-3 minuty. Czas: 1 godzina 10 minut w tym 30 minut duszenia sosu i 30 minut zapiekania Zagotuj, a gdy sos zacznie bulgotać, zamieszaj, zmniejsz temperaturę i gotuj na bardzo wolnym ogniu bez przykrycia co najmniej pół godziny, najlepiej 45 minut. Sprawdź czy jest ugootwany, odcedź i wysyp na blaszkę do pieczwnia wyłożoną paperem, żeby bulgur odparował. Na wierzch wysyp 2-3 łyżki parmezanu i wylej resztę sosu, rozprowadzając po całej powierzchni. Bulgur jest jedną z najwdzięczniejszych do przygotowania kasz. Ma piękny wygląd, przypomina nieco pokruszony bursztyn, jest orzechowy w smaku, lekko słodki, świetnie nadaje się jako dodatek do dań głównych lub zup. Sos 750 ml passaty pomidorowej 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła Wyłóż na niego jarmuż z bulgurem. Bulgur zaliczany był w starożytnych Chinach do czterech świętych ziaren, obok jęczmienia, pszenicy, soi i ryżu.