Podudzia faszerowane mięsem mielonym, w sosie orientalnym z papryką (z jednej patelni)

Obiad
20.11.2018 19:34
Podudzia faszerowane mięsem mielonym, w sosie orientalnym z papryką (z jednej patelni)

Jest to też fajny pomysł na przyjęcia, zwłaszcza, że na dobrą sprawę można byłoby obsmażyć mięso wcześniej, a potem resztę zrobić już w piekarniku (pod przykryciem) – goście przy stole, a ciepłe danie robi się potem samo. FASZEROWANE PODUDZIA Z KURCZAKA W SOSIE ORIENTALNYM Składniki: 15 podudzi z kurczaka bez kości (lub z kością, wtedy musisz je wyluzować) 250-300 g mięsa mielonego 30 plastrów boczku 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 500 g przecieru pomidorowego 2-3 łyżki sosu pomidorowego tandoori (jeśli nie masz, dodaj przynajmniej przyprawy orientalne, tj. curry, imbir, kurkuma, itp.) biała część pora 1 cebula dymka 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano słodka papryka mielona sól i pieprz do smaku opcjonalnie kolendra lub natka pietruszki tłuszcz do smażenia wykałaczki lub dratwa Ja takie smaki bardzo lubię, więc tu z góry było wiadomo, że zjem z apetytem 😀 Tak przygotowane faszerowane podudzia z kurczaka w sosie orientalnym najlepiej smakują z ryżem, ale tak naprawdę każdy dodatek jest w porządku. Nie wiem czy umiałabym zrobić to sama, bo nigdy nie próbowałam 😉 ale i naturę mam leniwą, więc jak mogę pracę przyspieszyć to korzystam 😉 i z natury leniwca jest to danie z jednej patelni 😀 ojjjj… tak lubię 🙂 Sos orientalny wyszedł mi tu w zasadzie przypadkiem 😀 i też z użyciem gotowego sosu z naturalnym składem. Żeby przygotować faszerowane podudzia z kurczaka w sosie orientalnym kupiłam już wyluzowane z kości. Miałam danie zrobić trochę inaczej, coś jak w tym przypisie na podudzia, z warzywami. Na patelnię z mięsem dorzuć posiekaną cebulę, przesmaż aż się zeszkli, następnie dodaj por oraz papryki i duś pod przykryciem kilka minut. W tym momencie możesz powyjmować wykałaczki (ja tak zrobiłam, łatwiej teraz, niż w gotowym sosie, a nie chciałam zostawić, skoro miały jeść też dzieci). Faszerowane podudzia z kurczaka sprawdzą się jako obiad, można zabrać w lunchboxie do pracy. Następnie przełóż je na rozgrzaną patelnię i obsmaż z każdej strony na złoty kolor. Nałóż 1 łyżkę farszu z mięsa mielonego, zwiń ciasno, a całość owiń 2 plastrami boczku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/2018/11/podudzia-z-kurczaka-faszerowane-w-sosie-orientalnym/