Drukuj przepis Składniki ► marchewka [100 g / 1 średnia sztuka] ► mąka pszenna [200 g / 1 i 1/2 szklanki] ► masło [100 g / 1/2 kostki] ► cukier puder [50 g / 5 łyżek] ► proszek do pieczenia [1/2 łyżeczki] Porządnie wymieszać, aby każdy kawałeczek marchewki był pokryty mąką, w ten sposób unikniemy większych, zbitych grudek z marchewki w ciastkach. A może po prostu słodka, domowa przekąska, którą można trzymać w słoiku lub metalowym pudełku i wyjmować w weekendy do popołudniowej kawy? Dobrze przechowują się w szczelnym opakowaniu, choć zawartość marchewki sprawia, że mogą zepsuć się szybciej niż klasyczne ciasteczka czy pierniczki. przepis inspirowany przepisem na Kocie oczka z marmoladą z książki ,,Pyszne na słodko Ani Starmach Smacznego! Dodać cukier puder (jeśli jest zbrylony, warto przetrzeć przez sito, aby rozbić grudki) i masło pokrojone w kostkę. Wyjąć ciasto z lodówki, posypać blat i wałek mąką, następnie rozwałkować na grubość ok. 3-4mm. Wyciąć ciasteczka i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach. Nie zmieniają kształtu podczas pieczenia, więc można bezpiecznie wycinać z nich przeróżne kształty. Dodatkowo: ► cynamon [1 łyżeczka] ► imbir mielony [1/2 łyżeczki]