Mini serniczki z czereśniami

Krzysztof
Dekoracje
19.07.2014 15:01
Mini serniczki z czereśniami

Przepis

Skład (na około 30 koszyczków).

2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

kostka margaryny/masła

1 jajko

3 łyżki kakao

250-300 gram twarożka delikatnego President

200ml śmietany kremówki 36% lub 30%

3 łyżki cukru pudru

galaretka czereśniowa (lub wiśniowa, truskawkowa, poziomkowa)

około 70 dag czereśni

Zaczynamy.

Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, jajek, cukru pudru, kakao i posiekanej nożem margaryny energicznie zagniatamy kruche ciasto po czym wkładamy je do lodówki na 1-2 godziny.

Schłodzone ciasto wałkujemy, wykładamy nim foremki, każdą nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp. 180C około 15minut. Po upieczeniu studzimy.

Galaretkę rozpuszczamy w 150ml wrzącej wody. Odstawiamy aby ostygła. W tym czasie ubijamy kremówkę, na koniec dodajemy cukier puder, mieszamy. Następnie miksujemy twarożek President i stopniowo łączymy go z kremówką (teraz już nie ubijamy mikserem, lecz mieszamy rózgą). Do masy stopniowo dodajemy ostudzona i tężejącą galaretkę. Mieszamy. Łyżką nakładamy masę serową do wystudzonych koszyczków. Na wierzch każdego kładziemy czereśnie. Serniczki wstawiamy do lodówki aby dobrze stężały.