Przepis
Skład (na około 30 koszyczków).
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kostka margaryny/masła
1 jajko
3 łyżki kakao
250-300 gram twarożka delikatnego President
200ml śmietany kremówki 36% lub 30%
3 łyżki cukru pudru
galaretka czereśniowa (lub wiśniowa, truskawkowa, poziomkowa)
około 70 dag czereśni
Zaczynamy.
Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, jajek, cukru pudru, kakao i posiekanej nożem margaryny energicznie zagniatamy kruche ciasto po czym wkładamy je do lodówki na 1-2 godziny.
Schłodzone ciasto wałkujemy, wykładamy nim foremki, każdą nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp. 180C około 15minut. Po upieczeniu studzimy.
Galaretkę rozpuszczamy w 150ml wrzącej wody. Odstawiamy aby ostygła. W tym czasie ubijamy kremówkę, na koniec dodajemy cukier puder, mieszamy. Następnie miksujemy twarożek President i stopniowo łączymy go z kremówką (teraz już nie ubijamy mikserem, lecz mieszamy rózgą). Do masy stopniowo dodajemy ostudzona i tężejącą galaretkę. Mieszamy. Łyżką nakładamy masę serową do wystudzonych koszyczków. Na wierzch każdego kładziemy czereśnie. Serniczki wstawiamy do lodówki aby dobrze stężały.