Tarta ze szpinakiem i łososiem

Anna
Obiad
19.11.2018 8:53
Tarta ze szpinakiem i łososiem

Składniki: - ok. 400 g mrożonego szpinaku, - 1 świeży malinowy pomidor, - 6 sztuk suszonych pomidorów w oleju, - ok. 200 g łososia, - 1 ząbek czosnku, - przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, - odrobina startego sera Cheddar, odrobina sera pleśniowego blue. Pyszna, kremowa tarta nadaje się na śniadanie w kawiarni jak i na obiad, czy przekąskę w ciągu dnia. Ser pleśniowy blue kroimy w większą kostkę rzucamy na wierzch tarty, lekko go wciskając w sos. Następnie blaszkę do tarty smarujemy masłem, wykładamy ciasto: kruszymy i ugniatamy palcami, bądź wałkujemy na blacie podsypanym mąką i przenosimy na blaszkę. Łososia solimy, podsmażamy na rozgrzanej patelni na oleju (z każdej strony do ścięcia ryby). Uformowaną kulę owijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. 30-60 min. do lodówki. Tarta dobrze smakuje także na zimno, ew. można ją podgrzać w mikrofali czy piekarniku :) Dodajemy pokruszonego ręką łososia, suszone pomidory kroimy na paseczki lub w kostkę. Wkładamy tartę ponownie do piekarnika na ok. 30-40 min. do ścięcia się jajek i sosu. Można ją jeść na zimno lub na ciepło. Tarta jest z dodatkiem sera pleśniowego, suszonych pomidorów, świeżego pomidora i dużo kremowego sosu na bazie beszamelu. Na podpieczone i w miarę ostudzone ciasto wylewamy masę ze szpinakiem. Sos: Na małym ogniu w garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mąkę. Sos: - 2 jajka, - 1/2 l mleka, - ok. 330 ml śmietanki 30%, - 50 g masła, - 5 łyżek mąki, - przyprawy:sól, gałka muszkatołowa, świeżo zmielony pieprz.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://anamarisworld.blogspot.com/2018/11/tarta-ze-szpinakiem-i-ososiem.html