Składniki na schab duszony z warzywami i boczkiem (3 porcje): około 250 g schabu około 250 g boczku spora marchew 2 cebule szklanka passaty pomidorowej szklanka bulionu po kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca, 3-4 liście laurowe sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek granulowany mały pęczek natki pietruszki W tym czasie na patelni na której smażył się schab, podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i cebulę. Mięso zalewamy przecierem z pomidorów i dodajemy startą na tarce o dużych oczkach lub pokrojoną w kostkę marchew. Schab duszony z warzywami i boczkiem to smaczny przepis na sycący obiad dla całej rodziny. Kiedy schab będzie już dość miękki, a większość bulionu odparuje, wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie i jałowca. Danie podałam z ziemniakami tłuczonymi z dodatkiem masła i zmiksowanej natki pietruszki. Całość gotujemy bez przykrycia około 15 minut, następnie dodajemy podsmażony boczek z cebulą. Delikatny, soczysty i mięciutki schab w sosie pomidorowym tworzy dodatkiem marchewki i chrupiącego boczku wyjątkowo pyszną kompozycję.