Schabowe roladki z szynką i kiszonym ogórkiem w sosie grzybowym 4 plastry schabu 4 plasterki wędzonej szynki 4 plasterki żółtego sera ogórek kiszony mała cebula 4 łyżeczki musztardy sól, pieprz Sos 250 g grzybów (świeże lub mrożone) ewentualnie kilka pieczarek mała cebula 200 ml śmietany kremówki sól, pieprz 1/2 szkl bulionu, wody lub białego wina Schab myję, osuszam i cienko rozbijam. Czasem, gdy mamy na nie ochotę, a wiem, że nie będę miała zbyt dużo czasu, przygotowuję je dzień wcześniej - zawinięte układam w szklanym pojemniku i wstawiam do lodówki. Gdy schab się zarumieni dorzucam do niego cebulę z grzybami i smażę około 5 minut. Wlewam bulion, mieszam, przykrywam patelnię i duszę na wolnym ogniu około 15 minut. Są soczyste i niezwykle aromatyczne za sprawą domowej wędzonej szynki i grzybowego sosu. Smaczku dodaje też plaster kiszonego ogórka w środku. Następnie układam po plasterku szynki, żółtego sera i ogórka.