Składniki 200 g orzechów włoskich 1/4 szklanki tartego imbiru skórka otarta z 1/3 cytryny skórka otarta z 1/3 pomarańczy 4 małe jajka 100 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki kardamonu szczypta cynamonu krem orzechowy 6 łyżek masła orzechowego 2 łyżki serka twarogowego (użyłam sernikowego z Piątnicy, mojego ulubionego do kremów) 1 łyżka śmietany kremówki 1,5 łyżeczki cukru pudru wierzch posiekane orzechy włoskie / maliny / posiekane pistacje / kawałki białej czekolady Wykonanie Orzechy mielimy. Ciasto orzechowo – imbirowe z kremem orzechowym To ciasto orzechowo – imbirowe to kwintesencja jesieni. Cynamon z kardamonem w połączeniu ze skórką z cytrusów przywodzą nawet na myśl już klimat świąteczny. W misie miksera ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy cynamon, kardamon, tarty imbir, skórki cytrusowe. Na już schłodzone wykładamy krem orzechowy i dekorujemy orzechami, kawałkami czekolady, owocami. To ciasto można z powodzeniem wykorzystać do bożonarodzeniowego menu. A jak zrobić takie ciasto orzechowo – imbirowe? Ubite białka delikatnie łączymy z masą orzechową. W małej miseczce łączymy masło orzechowe, serek, cukier i śmietankę. Pachnie orzechami i jest charakterystyczne w smaku dzięki imbirowi.