Aksamitna zupa czosnkowa

Karolina
Zupy
13.11.2018 15:14
Aksamitna zupa czosnkowa

PS.: Poszukajcie dobrych serów topionych z lokalnych, okręgowych mleczarni – najczęściej ich lista składników nie przypomina spisu odczynników chemicznych i tablicy Mendelejewa w jednym. SKŁADNIKI 4 porcje po ok. 280ml - 1 litr rosołu drobiowo-wołowego* - 2 kostki sera topionego gouda, po 100g każda - 250g białej cebuli - 40-50g czosnku - 2 łyżki masła klarowanego - 2 liście laurowe - 1 pełna łyżeczka suszonego tymianku - 1 łyżeczka cukru - sól - pieprz - DO PODANIA – grzanki lub groszek ptysiowy – natka pietruszki – chipsy z plasterków czosnku – płatki chili – dla koloru * Do zezłoconej cebuli dodajemy ¾ przeciśniętego czosnku i dokładnie mieszamy – smażymy razem, stale mieszając żeby nie dopuścić do przypalenia – do momentu aż czosnek straci ostry, surowy zapach. Ząbki czosnku obieramy i kroimy wzdłuż na pół – jeśli zauważycie, że wasze ząbki w środku mają zielony kiełek – wycinamy go i wyrzucamy. Ale moja zupa czosnkowa to nie tradycyjna czeska polewka – ta zupa jest delikatna, aksamitna, wygląda i smakuje po prostu bosko. Jest fenomenalna na świeżo, zaraz po ugotowaniu, pierwszego dnia, ale jeszcze smaczniejsza jest odgrzewana na drugi dzień. Cebula powinna zmienić kolor ale nie może się przypalić, bo zupa będzie gorzka i niesmaczna – pamiętamy o mieszaniu. Gdy cebula się zeszkli pilnujemy jej jeszcze bardziej i częściej mieszamy – smażymy dalsze 6-8 minut do zrumienienia i zezłocenia. Podajemy z grzankami z pszennego lub żytniego chleba, paluszkami grissini albo z groszkiem ptysiowym, posypaną drobniutko posiekaną natką pietruszki. Korzystam zamiennie z różnych kostek – Alce Nero, BIO Oaza, EkoWital, enerBio, albo na Natur Compagnie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.karointhekitchen.com/wege/aksamitna-zupa-czosnkowa/