Tort czekoladowy (z gotowaną pomarańczą)

Nawoja
Ciasta
26.02.2018 13:32
Tort czekoladowy (z gotowaną pomarańczą)

Wtedy, po ugotowaniu, nie będzie gorzka i nie nada wypiekowi goryczki. (składniki na tortownicę o średnicy 19cm) - 1 dojrzała pomarańcza (o wadze ok. 250 g) - 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka) - 150 g cukru - 120 g mąki pszennej tortowej - 25 g gorzkiego kakao (lub mąki ziemniaczanej dla uzyskania jasnego ciasta) - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Tu -12, tam -9. B r r r r r r! Trzeba sobie osłodzić te chłodne dni i wieczory! Po ugotowaniu wyjąć z wody, wystudzić i zblendować na puree (jak zostaną drobne kawałki, to nic). Skoro sezon na pomarańcze nadal trwa, proponuję pyszny, wilgotny i sycący wypiek na bazie gotowanej pomarańczy. Krem czekoladowy + dodatki - 150 g gorzkiej czekolady - 300 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%/36% - kandyzowana skórka pomarańczowa To wypróbujcie ten przepis! :) P.S: pomarańcza musi być dojrzała, najlepiej z cienką skórką. Następnie ściąć nierówny i spękany wierzch (ok. 1-2 cm) i pokruszyć go do miseczki. Gotowana w całości (ze skórką) nada ciastu intensywnego aromatu i smaku. Białka ubić ze szczypta soli, następnie, łyżka po łyżce, dodawać cukier. Pieczenie Temperatura: 175ºC Czas: 60 min. Po upieczeniu wystudzić całkowicie w formie. Pomarańczę wyszorować, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem i gotować pod przykryciem do miękkości (ok. 1h-1h15min.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.my-caprice.pl/2018/02/tort-czekoladowo-pomaranczowy.html