Boczniaki wyróżniają się na tle grzybów leśnych, które są raczej pozbawione wartości odżywczych – boczniaki bowiem są uważane za grzyby o właściwościach leczniczych; są w nich związki, które obniżają poziom cukru i cholesterolu, a nawet niszczą komórki nowotworowe. 🙂 Delikatny smak grzybów w połączeniu z chrupiącą panierką sprawi, że boczniaki podczas jesiennych miesięcy staną się Waszym ulubionym sposobem na obiad, kolację lub przekąskę. W takim razie musicie spróbować: Boczniaki dokładnie wypłucz, następnie odsącz na ręczniku papierowym. Obtocz grzyby najpierw w jajku, potem bułce i smaż na głębokim oleju. Obtocz grzyby najpierw w jajku, potem bułce i smaż na głębokim oleju. Do tego danie z boczniaka jest także bardzo proste i szybkie w przygotowaniu – wystarczy 20-25 minut i gotowe. Nadmiar tłuszczu z usmażonych boczniaków odsącz na ręczniku papierowym. Nadmiar tłuszczu z usmażonych boczniaków odsącz na ręczniku papierowym. Boczniaki dokładnie wypłucz, następnie odsącz na ręczniku papierowym. Jeżeli chcecie obniżyć trochę kaloryczności w posiłku, zamieńcie bułkę tartą na siemię lniane. Grzyby pokrój na drobne kawałki, większe osobniki rozbij młotkiem kuchennym. Grzyby pokrój na drobne kawałki, większe osobniki rozbij młotkiem kuchennym.