Zupa z kurkami i kukurydzą Porcje: 4 Czas przygotowania: 50 minut 150 g boczku wędzonego pokrojonego na cienkie plasterki 1 duża cebula litrowe wiaderko kurek 3 duże ziemniaki 2 litry wywaru warzywnego ( albo rosołku). 1 świeża kukurydza 4 czubate łyżki śmietany 18% pół pęczka koperku 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Boczek pokroić na kawałki. Rozgrzać patelnię i usmażyć na niej boczek (bez dodawania tłuszczu) na rumiano z obu stron- zdjąć z patelni i przełożyć na ręcznik papierowy. Posiekać cebulę, dodać na patelnię z wytopionym tłuszczem z boczku, smaży ok 5 minut mieszając. W misce wymieszać śmietanę z kilkoma łyżkami gorącego wywaru - dodać do zupy, doprawić cytryną, solą i pieprzem.