Składniki: 4 średnie ziemniaki 2 średnie cukinie 2 cebule 2 papryki 3 pomidory 1/4 kg sera Gouda 2 łyżki oleju sól, pieprz do smaku mieszanka ziół włoskich 2 łyżeczki Wykonanie: cebulę obieramy, kroimy w plastry i podsmażamy na oleju do zeszklenia paprykę wydrążamy z gniazd nasiennych, myjemy i kroimy w krążki dodajemy paprykę do cebuli i razem chwilę smażymy naczynie żaroodporne, smarujemy olejem ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plastry i połowę układamy w naczyniu wykładamy paprykę i cebulę na ziemniaki posypujemy delikatnie przyprawami na paprykę kładziemy drugą część ziemniaków pomidory myjemy, kroimy w plastry i układamy na ziemniakach cukinie myjemy, kroimy w plastry i układamy na pomidorach całość opruszamy przyprawami nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. wstawiamy zapiekankę do piekarnika i pieczemy ok. 30 – 40 minut. Wypróbujcie też przepis na: zapiekanka z kaszy jaglanej na blogu Magdy. żółty ser ścieramy na tartce i posypujemy zapiekankę pieczemy jeszcze 15-20 minut, czyli aż do zrumienienia sera