Pieczone pierożki drożdżowe z kabanosem, suszonym pomidorem, kukurydzą i mozzarellą Składniki na ciasto: - 500 g mąki pszennej - 250 ml mleka (ciepłego) - 50 g masła (roztopionego) - 1 żółtko - 1 całe jajko + 1 jajko do smarowania pierożków - 1/2 łyżeczki suszonego oregano - 1/2 łyżeczki suszonej bazylii - 1/2 łyżeczki soli - 50 g drożdży świeżych - 1 płaska łyżeczka cukru Farsz: - około 180 g kabanosów (u mnie cienkie) - 1/2 puszki kukurydzy - około 10 sztuk suszonych pomidorów - około 100 g startej mozzarelli - oregano - bazylia - 2 łyżki dobrego gatunkowo ketchupu lub passaty - świeża rukola (niekoniecznie) - biały sezam 1. Uformowane pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętajmy o zachowaniu odstępów), następnie za pomocą pędzelka smarujemy jajkiem i posypujemy wierzch sezamem. Ja najpierw przygotowałam sobie farsz: kabanosy pokroiłam na drobno w miarę cienkie plasterki, suszone pomidory też drobno, kukurydzę odsączyłam. 5. Na każdy okrąg dajemy porcję rukoli, na nią porcję farszu i formujemy pierożki. Każdą część po kolei oczywiście musimy rozwałkować na około 0,5 cm, następnie wykrawamy koła. 7. Pieczemy w 180 stopniach (fukcja góra - dół) przez około 15-18 minut do zrumienienia się. Zagniotłam ciasto, które powinno być gładkie i powinno odchodzić od rąk, jak byłoby lepiące to musimy dodać troszkę mąki.