Składniki - 200 g mąki pszennej - 200 g cukru - 150 ml oleju rzepakowego/słonecznikowego - 4 jajka - ok. 50 ml soku wyciśniętego z cytryny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2-3 łyżki skórki otartej z cytryny - szczypta imbiru suszonego lub odrobina świeżego startego na tarce Przygotowanie Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Gdy ciasto już wystygnie można udekorować je cukrem pudrem lub lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny by jeszcze mocniej zaakcentować smak cytrynowy. Ciasto cytrynowe Przygotowanie ciasta cytrynowego nie zajmie więcej niż 10 minut, a składników potrzebujemy niewiele i większość z nas ma je w domu. Następnie do ciasta wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i imbirem oraz skórkę z cytryny. Do miski wbijamy jajka i ucieramy je z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy olej i sok z cytryny i dalej miksujemy przez chwilę.