Klasyczny boeuf strogonow – przepis krok po kroku Składniki: 750 g wołowiny np. udźca wołowego 50 g masła 2 duże cebule 500 g pieczarek 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 100 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki musztardy np. Wikinga 1 łyżka koncentratu pomidorowego 250 ml śmietanki 30% sól pieprz np. czarny ew. cukier do smaku np. trzcinowy Sposób Przygotowania: Krok 1: Po pierwsze udziec wołowy pokrój w paski. Milion wariacji Powodem dla którego postanowiłem przygotować przepis na klasyczny boeuf strogonow jest fakt, że w internecie jest milion wariacji tego dania. Zapraszam do zapoznania się z przepisem krok po kroku na klasyczny boeuf strogonow. Jak wiecie nie jestem kulinarnym ortodoksem, ale boeuf strogonow z papryka i zielonym groszkiem w pomidorowym sosie to przesada. Mój ojciec nauczył mnie, że klasyczny boeuf strogonow opiera się na trzech głównych składnikach: wołowina, pieczarki i cebula. Chętnie się z Wami pospieram 😉 Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook Z jednej strony wszyscy za nim przepadają, a z drugiej jest to po prostu idealne danie jednogarnkowe. Przekonałem się do ogórka kiszonego, ale nie w samej potrawie, a jako osobny dodatek. Sos jest śmietanowy z dodatkiem wina, musztardy i koncentratu pomidorowego. Krok 3: Następnie wsyp pieczarki pokrojone w połówki lub ćwiartki, zależy od wielkości grzybów.