Dynia marynowana w occie

Przetwory
30.10.2018 12:07
Dynia marynowana w occie

Zapraszam do innych moich przepisów z wykorzystaniem dyni: – szakszuka z dynią – zupa krem z dyni – placuszki z dyni na słodko – pieczona dynia futsu black – muffiny dyniowe z figami – zupa dyniowa z pomidorami – bruschetta z dynią – pasta z dyni i koziego sera – ogórki z chilli DYNIA MARYNOWANA W OCCIE Przygotowanie: 30 minut Ilość porcji: 4 średnie słoiczki Składniki: – 1 kg dyni (waga po obraniu, samego miąższu) – 2 szklanki wody – 1 szklanka octu 10% – 300 g cukru – 8-10 goździków – 1 gwiazdka anyżu – 1 laska cynamonu Przygotowanie: Dynię obrać, wyrzucić miękki środek z pestkami i sam twardy miąższ pokroić w kostkę wielkości 1,5 cm. Przez większość mojego życia dynia kojarzyła mi się bardziej z ozdobą na hallowen niż z konkretną potrawą. UWAGA: Jeśli dynię będziecie jeść w ciągu 1-2 tygodni możecie zostawić w słoiku goździki, jeśli ma postać zdecydowanie dłużej koniecznie musicie wyjąć goździki. Dziś do przepisu wykorzystałam dynię Hokkaido – jedną z najczęściej spotykanych w Polsce. Jak zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu zauważ na końcu że nie można dodawać goździków do słoiczków. Dynię gotować 8-9 minut w zalewie, następnie zdjąć z ognia i przełożyć do wyparzonych słoiczków. A wiem to z własnego doświadczenia, jednego roku zepsułam w ten sposób całą partię marynowanej dyni. Co jest dla mnie zaskoczeniem w większości przepisów dostępnych na blogach i portalach nikt o tym nie informuje. Super sprawą jest to, że w gospodarstwie wszystkie dynie dokładnie opisano, dodano informację do jakiej potrawy dynia jest najlepsza. Po prostu w moim domu rodzinnym raczej się jej nie jadło, choć warzywabyły podstawą naszych posiłków.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://nietylkopasta.pl/dynia-marynowana-occie/