Owsiana szarlotka z antonówką i orzechami Składniki Ciasto: 100 g owsianych otrębów 150 g mąki pszennej 150 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Masa jabłkowa 600 g antonówek na zimę 1/2 szklanki orzechów włoskich 2 łyżki tartej bułki 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Owsiane otręby dokładnie miksujemy w blenderze. Tortownicę chowamy do lodówki i wyjmujemy z niej drugą część ciasta, które wałkujemy i kroimy w paski przy pomocy specjalnego radełka. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż leciutko się zarumieni, trwa to około 20 minut. Kratkę smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 180 minut Wpadły mi w ręce owsiane otręby, więc je zmiksowałam i w ten sposób uzyskałam mąkę owsianą. Ze składników na ciasto szybko zagniatamy ciasto (ja używam to tego robota), formujemy kulę, którą dzielimy 1/3 i 2/3. Większą część ciasta wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim dno tortownicy o średnicy 22 cm. Z pozostałego ciasta możemy wyciąć dekoracyjne elementy, ja akurat użyłam foremek w kształcie liści. Skoro za oknami jesień, to na naszym stole koniecznie musi się pojawić to ciasto, czyli szarlotka.