Składniki na blaszkę 21x21 cm: 1,5 szklanki mleka 100 g cukru 1 op cukru wanilinowego 5 żółtek* 40 g mąki ziemniaczanej 300 g miękkiego masła 250 g chałwy, pokruszonej na kawałki 2 łyżki whiskey lub amaretto Dodajemy kawałki pokruszonej chałwy, następnie łyżka po łyżce dodajemy masę budyniową za każdym razem dokładnie miksując, w przeciwnym razie masa może się zważyć (WAŻNE - masa nie może być ani trochę ciepła). 3. Odkładamy 2-3 łyżki masy chałwowej na bok, resztę masy dzielimy na pół. W kawie moczymy biszkopty i układamy jeden obok drugiego na masie, delikatnie wciskając w krem. Dodatkowo: 1,5 szklanki mocnej kawy z cukrem, wystudzonej 250 g herbatników 16 biszkoptów kocie języczki 1/2 słoiczka konfitury wiśniowej kakao do posypania POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN +chłodzenie 1. Przykrywamy resztą masy, w kawie moczymy pozostałe herbatniki i układamy na wierzchu. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 2. W misie miksera umieszczamy masło, miksujemy na gładką masę. Herbatniki moczymy w kawie i ciasno układamy na dnie formy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto z chałwą, kawą i delikatną nutką alkoholu - bez pieczenia, bez żelatyny.