Już szykuje się na kolejne marchewkowe, bardziej wilgotne i ciężkie, mam nadzieje że też się uda, a tym czasem zapraszam na ten pyszny torcik w polewie korówkowej ;) Składniki na tortownicę 18 cm Ciasto marchewkowe: - 3 jajka kl. L - 1/2 szkl cukru brązowego - szklanka startej marchwi na średnich oczkach (szkl o pojemności 250 ml) - 3-4 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich - 1 szklanka mąki pszennej + jeszcze 3 łyżki - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - 4 łyżki oleju - 2-3 szczypty cynamonu - 2-3 szczypty przyprawy do piernika (można pominąć) - kilka kropel esencji waniliowej Krem budyniowy: - 1 budyń waniliowy bez cukru - 300 ml mleka - 4 łyżki cukru - 2 łyżki masła Polewa korówkowa: - 6 łyżek wody - 4 łyżki cukru brązowego - 3 łyżki masła - 3 łyżki śmietanki 30-36 % Już szykuje się na kolejne marchewkowe, bardziej wilgotne i ciężkie, mam nadzieje że też się uda, a tym czasem zapraszam na ten pyszny torcik w polewie korówkowej ;) Składniki na tortownicę 18 cm Ciasto marchewkowe: Tym razem ciasto wyrosło pięknie i bosko smakowało. Moja polewa się lekko z cukrzyła (nie była płynna, wytrącił się cukier ) i niestety musiałam ją podgotować ze śmietanka i z dodatkiem 1 łyżki mleka w proszku. Wodę wraz z cukrem umieszczamy w rondelku z grubszym dnem i podgrzewamy aż do rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy masło i zagotowujemy całość. Dodatkowo: - grubo siekane orzechy na wierzch - 1/2 słoika dżemu morelowego Wszystkie składniki na ciasto w temperaturze pokojowej ! Tylko raz w życiu robiłam marchewkowe ciasto, w dodatku piekłam je w piekarniku gazowym... Po zdjęciu z ognia budyniu, dodajemy dwie łyżki masła i mieszamy do rozpuszczenia się go. Gotowy jeszcze lekko ciepły krem przed wyłożeniem na blaty miksujemy aby lepiej się wykładał Złożenie 5. W garnku zagotowujemy 200 ml mleka wraz z cukrem. Gęstniejącą polewą, polewamy/rozsmarowujemy na torcie i obsypujemy orzechami, następnie schładzamy w lodówce. Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszysta masę. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, orzechy, odsączoną startą marchew oraz przyprawy. Kiedy to nastąpi, dodajemy śmietankę i zdejmuje z ognia, odstawiamy aby jeszcze bardziej zgęstła. Ps.