Tortownica 23 cm Tort orzechowy z orzechów włoskich – składniki: Biszkopt: 200 g zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki kaszy mannej pół szklanki cukru trzcinowego łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka Krem: 500 ml schłodzonej śmietany 36% 250 g schłodzonego serka mascarpone 2 łyżki cukru trzcinowego 8 herbatników 70 g zmielonych orzechów włoskich Dodatkowo: kawa do nasączenia blatów biszkoptu 2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki orzechy włoskie do ozdoby Tort orzechowy z orzechów włoskich – wykonanie: Najpierw przygotowujemy biszkopt. Na końcu ubić na sztywno białka i połączyć delikatnie z masą na bazie żółtek. Całość przełożyłam kremem mascarpone z ich dodatkiem i przełamałam cierpkim dżemem z czarnej porzeczki. Dawno nie zrobiłam tak pysznego przepisu na ciasto, a uwierzcie (i wypróbujcie), te, które dodaje na bloga, są bardzo dobre. Tort orzechowy z orzechów włoskich (bez użycia mąki pszennej). Tort orzechowy układać warstwami: biszkopt, dżem, krem, biszkopt, dżem, krem, biszkopt. To mój próbny wypiek na Święta, myślę jednak, że taki torcik sprawdzi się na wiele okazji. Każdą z nich nasączyć naparem z kawy. Tort orzechowy z orzechów włoskich. Gdy ser jest wkręcony zmiksować krem z kruszonymi drobno herbatnikami i mielonymi orzechami. Śmietanę ubić na sztywno, następnie dodać cukier i kolejno łyżka po łyżce dodawać serek mascarpone.